Podešavanje ventila motora 4216 "Gazela": postupak, tehnika rada, potrebni alati i stručni savjeti
Podešavanje ventila motora 4216 "Gazela": postupak, tehnika rada, potrebni alati i stručni savjeti
Anonim

Auto-entuzijasti mogu bez usluga specijalizovanih autoservisa ako je potrebno podesiti ventile motora 4216 Gazelle. Razmislite kako se to radi vlastitim rukama u okruženju garaže. Ove informacije će biti korisne za svakog ljubitelja automobila.

Za šta regulirati?

Oni su obično podešeni tako da motor radi stabilnije u bilo kojem rasponu brzina. Ventili su vrlo važan dio mehanizma distribucije plina. Ako se postavka zazora izgubi, tada se trošenje različitih dijelova u vremenu značajno povećava. Povećava se buka agregata, povećava se potrošnja goriva, što je veoma važno za komercijalna vozila.

motor 4216 podešavanje ventila
motor 4216 podešavanje ventila

Ako se čuje zvonjenje tokom rada motora, ako postane teže pokrenuti hladan motor i kada se hladan start napuni gorivom, onda je vrijeme da se podese ventili motora 4216 Gazelle.

Razlozi su zbunjeni iz sljedećih razloga. Ovo je kvar radilice motora, pogrešan trenutak rada grebena u mehanizmu za distribuciju plina. Također, praznine nestaju ako postoje različita kršenja integriteta bloka motora.

Razlog za povećani ili smanjeni razmak može biti stil vožnje vozača. Ako vozač preferira agresivnu vožnju koja se izražava naglim otpuštanjem kvačila, onda to nužno dovodi do intenzivnog i preranog trošenja dijelova razvodnog mehanizma.

Alati za posao

Za podešavanje praznina trebat će vam minimalni set alata. To su ključevi i odvijač, koji je potreban za demontažu poklopca ventila. Također biste trebali potražiti mjerače zazora.

podešavanje ventila motora gazela
podešavanje ventila motora gazela

Prodaju se u bilo kojoj prodavnici automobila za 200-300 rubalja. Trebat će vam i ključ sa čegrtaljkom i dugi odvijač. Ovo posljednje je potrebno za određivanje položaja cilindra.

Pripremne operacije

Uprkos činjenici da je podešavanje ventila motora 4216 Gazelle relativno jednostavno, morate shvatiti da je proces vrlo odgovoran. Mašina se mora pažljivo pripremiti prije podešavanja.

Pre svega, auto mora biti popravljen. Ne vjerujte samo ručnoj kočnici. Bolje je dodatno osigurati klinove. Zatim, ako je motor vruć, ostavite ga da se ohladi. Motor mora biti potpuno hladan.

Prije početka rada morate doći do mehanizma ventila. Naovo je relativno lako učiniti na motorima s ubrizgavanjem, ali teže na motorima s karburatorom.

Prvo morate ukloniti filter za zrak:

  1. Pre svega skinite poklopac filtera, a zatim odvrnite matice za pričvršćivanje.
  2. Crijevo korektora vakuumskog paljenja i odzračna cijev se također uklanjaju.
  3. Dalje, šipke se odvajaju od karburatora - one će jako ometati.
  4. Konačno, poklopac ventila se skida.
gazel motor 4216 podešavanje ventila
gazel motor 4216 podešavanje ventila

Ovim je završen pripremni rad i možete preći direktno na podešavanje ventila motora 4216 Gazelle.

Podešavanje ventila

Sve operacije moraju biti izvedene maksimalno kvalitetno. Kako ne biste pogriješili tokom rada, možete se obratiti iskusnim mehaničarima. Treba napomenuti da će ventile biti moguće ispravno podesiti samo ako temperatura motora nije veća od 15-20 stepeni. Ako je automobil ranije korišten i motor je topao, onda ga morate ohladiti. Ako se to ne učini, zazor ventila će se povećati za oko 0,1 mm - ovo je mnogo.

Kojim redosledom da postavim ventile na Gazeli?

Postoji stroga procedura za podešavanje ventila motora 4216 Gazelle. Cilindri rade sljedećim redoslijedom - 1, 2, 4, 3. Ako je prvi u TDC položaju, tada možete podesiti ili mjeriti zazore na 1, 2, 4, 6 ventila. Nakon okretanja radilice za 180 stepeni, podesite 3, 5, 7, 8 ventila.

Razzori unutar 0,35-0,4 mm smatraju se normalnim. Atovo treba imati na umu da bi u prvom i četvrtom cilindru razmaci trebali biti veći - 0,3-0,35. Praksa pokazuje da je razmak od 0,35 mm najprikladniji za sve ventile. Stručnjaci kažu da veličina jaza zapravo ne utiče na rad motora i njihov resurs.

Kako regulisati?

Kada su svi pripremni radovi obavljeni, morate ići direktno na podešavanje. Klip u prvom cilindru mora biti postavljen na TDC na taktu kompresije. Ventili su u ovom trenutku zatvoreni. Pokušavaju da umetnu sondu između potiskača i ventila. Ako prolazi vrlo lako, ili obrnuto, uopće se ne penje, potrebno je podešavanje. Da biste to učinili, sigurnosna matica se otpušta i drži ključem. Okretanjem vijka za podešavanje postiže se željeni zazor. Tako su ventili motora UMZ-4216 Gazelle prilagođeni za 2., 4. i 6. element. Nakon podešavanja zazora, ne smijete zaboraviti da zategnete sigurnosnu maticu.

gazel motor 4216 ventili
gazel motor 4216 ventili

Dalje, radilica se rotira za 180 stepeni i otvoriće se pristup 3, 5, 7 i 8 ventila. Nakon što su ovi elementi podešeni, ponovo okrenite motor i provjerite zazor pomoću mjerača. Ovo će osigurati da je podešavanje ventila motora 4216 Gazelle ispravno.

UMZ-4216 sa hidrauličnim kompenzatorima

Vjeruje se da na motorima sa hidrauličnim podizačima nije potrebno podešavanje zazora ventila. Ali ne radi se o ovom motoru.

gazelle motor
gazelle motor

Na ovoj jedinici ventili se nikada ne otpuštaju i stalno se otpuštajustegnuti. Da biste odredili koji elementi se mogu prilagoditi, potrebna vam je ravna šipka. Ugrađuje se između trećeg i četvrtog ventila. Uz pomoć šipke možete vidjeti nagib na jednu stranu. Sa ovog nagiba možete shvatiti da li je ventil zaglavio. Ako je šipka nagnuta prema četvrtom ventilu, tada je oslabljena, a za treći je stegnuta. To će značiti da će podešavanje ventila motora 4216 Gazelle s hidrauličnim podizačima početi od prvog cilindra. Prvi, drugi i četvrti ventil se mogu podesiti.

Za podešavanje, prvo odvrnite maticu. Zatim se vijak odvrne sve dok ga hidraulički kompenzator ne prestane pritiskati. Na ulaznom ventilu napravite jedan okret zavrtnja, a na izduvnom - dva i po okreta.

gazelle 4216 podešavanje ventila
gazelle 4216 podešavanje ventila

Nakon ovakvog podešavanja ventila, motor 4216 Gazelle Business počinje da radi mnogo tiše. I sam rad postaje mekši. Za one čija Gazela radi na gas, takvo podešavanje je jednostavno neophodno. Što se tiče kilometraže i potrebe za podešavanjem, ovdje je sve individualno i ovisi o stilu rada automobila. Često je interval oko 15-20 hiljada kilometara. Ali ako je motor počeo emitirati karakterističan zveket, možda će biti potrebno podešavanje ventila ranije. Stoga je bolje spriječiti ovaj problem.

Zaključak

Kao što vidite, podešavanje ventila motora 4216 Gazelle sa injektorom ili karburatorom zaista nije baš komplicirana procedura koju običan vozač može izvesti. Ovo će vam pomoći da uštedite mnogo na popravkama ina gorivo dalje.

Preporučuje se: